• Imprimeix

JA-Dementia

Joint Action on Dementia 2 "ACT ON DEMENTIA"

logo ActOnDementia

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (abril 2016), més de 47 milions de persones d'arreu del món tenen demència i es preveu que aquest nombre es dupliqui en els propers 20 anys. La demència comporta pèrdues de memòria, canvis d'estat d'ànim i una disminució de les capacitats cognitives (raonament i comunicació) que avança de manera progressiva fins arribar a una situació de pèrdua d'autonomia per a les activitats del dia a dia i d'incapacitat per prendre decisions.

Per aquest motiu, és imprescindible, entre d'altres aspectes, disposar d'uns serveis de salut i socials que proporcionin un suport adequat a les persones amb demència i els seus cuidadors. Així mateix, cal introduir elements per reduir la variabilitat en el procés diagnòstic i postdiagnòstic i en les diferents pràctiques assistencials tant de l'àmbit de la salut com del social, en l'entorn de les persones amb demència i els seus cuidadors.

Tot i que el coneixement i l'evidència sobre la necessitat de provisió de serveis de qualitat per a les persones amb demència i els seus cuidadors són amplis, aquesta no és homogènia arreu d'Europa. Es fa necessari, doncs, aplicar el coneixement existent per posar en pràctica les recomanacions per millorar la qualitat i l'atenció a aquestes persones.

 

Destaquem

Act on Dementia

Web del projecte.

Act on Dementia2

Díptic en anglès.

Alzheimer Europe

Organització i objectius

ACT ON DEMENTIA és una col·laboració europea que aplega al voltant de 15 països i 14 institucions associats i compta també amb la col·laboració de l'organització Alzheimer Europe. Aquests socis treballen conjuntament amb l'objectiu de promoure i avaluar la implementació de recomanacions de bones pràctiques, basades en l'evidència, per millorar la qualitat de vida i l'atenció a les persones amb demència i els seus cuidadors. Les accions se centren en quatre àrees clau al voltant de l'atenció i cura d'aquestes persones:

  1. El diagnòstic i l'orientació i suport posteriors al diagnòstic: la millora de la detecció de la demència i el suport que reben les persones posteriorment al seu diagnòstic facilitaran l'accés a tractaments, informació, educació i serveis que poden millorar la seva qualitat de vida.
  2. Les situacions de crisi i la coordinació entre els diferents proveïdors de salut: la millora en la coordinació dels diferents professionals i institucions proveïdores de salut evitarà l'entrada innecessària a l'àmbit hospitalari o residencial, facilitarà l'accés a serveis més adients i reduirà l'ansietat en la persona i el seu entorn.
  3. L'avaluació de la qualitat de l'atenció en l'àmbit residencial i sociosanitari: l'atenció proporcionada en aquest nivell ha de ser de qualitat i dirigida a millorar la situació de la persona amb demència (incloent-hi l'atenció pal·liativa), mitjançant un enfocament d'atenció centrada en la persona.
  4. Comunitats amigables amb les persones amb demència: un entorn comunitari respectuós amb les persones amb demència i els seus cuidadors, que treballi perquè aquestes visquin amb bona qualitat de vida el màxim temps possible a les seves llars, pot reduir i/o retardar l'entrada d'aquestes persones a l'àmbit hospitalari o residencial.


JA-Dementia s’estructura en 7 grups de treball (WP): 3 WP transversals (coordinació, disseminació i avaluació) i 4 WP centrals dedicats a la implementació de les recomanacions en cadascuna de les 4 àrees mencionades abans.

L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha estat designada com a líder del grup de treball d'avaluació (WP3), que implica tant activitats que promoguin i assegurin la qualitat metodològica del projecte, com l'avaluació del seu impacte incorporant aproximacions qualitatives i quantitatives.

La Comissió Europea acaba d'aprovar l'informe periòdic (Interim report) de la Joint Action Act on Dementia (JA DEM2) on es descriuen les activitats desenvolupades fins al mes d'agost de 2017. Cal remarcar la importància d'aquest fet ja que l'aprovació permet el reembossament a AQuAS de les despeses ocasiones en el desenvolupament de les tasques d'avaluació d’aquest projecte. Vicky Serra, Maria-Dolors Estrada i Mireia Espallargues han donat suport en la producció d'aquest informe al grup coordinador de la JA DEM 2.

Informació relacionada

Activitat destacada

Taller How to conduct rigorous implementation research projects. Sharing frameworks and practice of implementation science in chronic care (Barcelona, 29 d'octubre de 2018)
El taller va ser organitzat per AQuAS, Avedis Donabedian, Servei d'Epidemiologia de l'Hospital del Mar i REDISSEC.


6th Programme Board Meeting (Barcelona, 29 d'octubre de 2018)
El proppassat 29 d'octubre de 2018 va tenir lloc a Barcelona la 6a reunió de l'equip director del projecte europeu Act on Dementia Joint Action.

Per part d'AQuAS van participar Nuri Cayuelas, Vicky Serra-Sutton i Maria-Dolors Estrada com a equip d'avaluació (WP3). La presentació del WP3 presentada per part de Maria-Dolors va adreçar-se fonamentalment a presentar l'estat de situació de l'Act on Dementia HealthConsensus. 

Com és habitual en aquestes reunions, la ciutat amfitriona té l'oportunitat de presentar experiències/iniciatives/projectes locals rellevants als membres de l'equip director de la JA DEM 2. En aquesta ocasió, la ponència "Spotlight to manage dementia in an integrated care environament", presentada per part d'en Gerard Piñol i Joan Carles Contel, va comptar amb el suport del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat i Pla director sociosanitari de la Direcció General de Planificació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.


28th Alzheimer Europe Conference (Barcelona, 29-31 d'octubre de 2018) sota el lema “Making dementia a European priority”
El projecte europeu Act on Dementia va avançant i això ha permès fer-ne difusió en l'última conferència anual d'Alzheimer Europe celebrada a Barcelona al final d’octubre. En concret, s'han presentat una ponència, quatre presentacions orals i dos pòsters:

Ponència
Geoff Huggins (coordinador del projecte –WP1-, Regne Unit) sobre “The European Joint Action on Dementia: Identifying and sharing good practices across Europe”. 

Presentacions orals
Gillian Barclay (membre de l’equip de coordinació –WP1, Regne Unit: Act on dementia -  an EU joint action to improve the lives of people living with dementia and their carers.

Bertrand Fougere (equip del WP4, France): General Practitioners-Nurses Cooperation Improves Early Detection of Neurocognitive Disorders in Primary Care.

Leslie Cartz-Piver (equip del WP4, France): “Act on Dementia” - A new European educational training on neurocognitive disorders in primary care

Jacqueline Hoogendam (co-lider del WP5, Holanda): EU Joint Action Act on Dementia WP5: Implementation of best practices on preventing and dealing with BPSD.

Pòsters
Øyvind Kirkevold (líder del WP6, Noruega): Quality of residential care for persons with dementia, five pilot tests approaching BPSD-Act on Dementia WP6.

Pierre Krolak-Salmon (líder del WP4, França): Could Telemedicine in nursing homes improve neurocognitive disorders detection and diagnosis?.

Més informació sobre el programa i presentacions de l'Alzheimer Europe Conference.

Equip director del projecte europeu Act on Dementia

Equip director del projecte europeu Act on Dementia

Equip de recerca AQuAS

Maria-Dolors Estrada: destrada@gencat.cat
Vicky Serra-Sutton: vserra@gencat.cat
Nuri Cayuelas Mateu: ncayuelas@gencat.cat
Mireia Espallargues: mespallargues@gencat.cat

Data prevista d'acabament

Any 2019.

El projecte europeu Act on Dementia s'estendrà 8 mesos més dels 36 mesos previstos en el pla de treball original i, per tant, la data final és el 31 d'octubre de 2019.

Entre les raons de l'extensió, la necessitat d'ampliar la fase d'implementació de les millors pràctiques, en les àrees clau del projecte, que s'estan portant a terme en diferents proves pilots.

Data d'actualització:  15.11.2018

Informació relacionada