# 9

Informatiu AQuAS

Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya

Departament de Salut

Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya
Dijous, 21 de gener de 2016 Imprimeix | Butlletins anteriors

Segueix-nos a Twitter @AQuAScat

En cas que no pugueu visualitzar correctament el butlletí feu clic en aquest enllaç


Blog de l'AQuAS

::Preventing Overdiagnosis International Conference, Barcelona 2016

Registration Open & Call for abstracts until March 31th 2016

 

Several broad themes related to overdiagnosis have been developed by the scientific committee. While there is no restriction to these themes, abstracts are being encouraged in these areas:

  • Widening disease definitions that cause overdiagnosis
  • Genomics and the potential for overdiagnosis
  • Economic consequences of overdiagnosis
  • Ageing: overdiagnosis, dediagnosis and deprescribing
  • Cultural and existential drivers of overdiagnosis
  • Interventions to mitigate harms of overdiagnosis
  • Big data
Amunt

::Observatori sobre els efectes de la crisi en la salut de la població. Observatori del Sistema de Salut de Catalunya

Nota de premsa del Departament de Salut (23/12/2015)

Accés a l'informe a text complet

7 de gener de 2016. Programa l'Illa de Robinson

Amunt

::Registre d'Artroplàsties de Catalunya - RACat

El Registre d'artroplàsties de Catalunya compleix 10 anys recollint dades de més de 100.000 intervencions de maluc i de genoll

Nota de premsa del Departament de Salut. 9/12/2015

[Vídeo] Aplicació pràctica del Registre d'Artroplàsties de Catalunya (RACat)

 

Professionals de la salut i pacients valoren el Registre d'Artroplàsties de Catalunya (RACat) que -als 10 anys del seu funcionament (2005-2014)- ha recollit dades de més de 100.000 intervencions de maluc i de genoll i ha esdevingut una eina de coneixement de les tècniques, procediments i pròtesis utilitzades a Catalunya útil per a pacients, clínics, gestors del sistema sanitari i empreses fabricants.

Trobareu més informació del RACAT al lloc web de l'AQuAS (http://aquas.gencat.cat) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

19 de gener de 2016. Programa l'Illa de Robinson

Amunt

::Essencial. Identificar pràctiques clíniques de poc valor

La rinosinusitis aguda no ha de tractar-se sistemàticament amb antibiòtics, excepte quan hi hagi criteris clínics que recolzin una probable etiologia bacteriana, especialment en els casos greus, casos que empitjoren o amb persistència de símptomes.

La bronquiolitis en lactants no s’ha de tractar rutinàriament amb antibiòtics, excepte que hi hagi una infecció bacteriana concomitant o una forta sospita d’aquesta.

La bronquiolitis en lactants no s’hauria de tractar rutinàriament amb broncodilatadors B2 adrenèrgics.

Amunt

::ACT (Advancing Care Coordination and TeleHealth Deployment)

Finalitza el projecte europeu ACT (Advancing Care Coordination and TeleHealth Deployment)

El projecte Europeu ACT (Advancing Care Coordination and TeleHealth Deployment) aborda l’anàlisi de l'envelliment de la població i la càrrega que suposa la gestió de les malalties cròniques a la Unió Europea. L'AQuAS ha coordinat el projecte a nivell regional i l'Hospital Clínic de Barcelona ha contribuït al programa liderant l'àmbit d'estratègies d'avaluació de risc i estratificació, de gran importància per al desplegament de serveis d'atenció integrada.

El “Cookbook” What does it take to make integrated care work?. Good practices in integrated care & telemedicine recull els resultats de l’estudi i les conclusions a les quals s'ha arribat després de l'avaluació de programes d'atenció integrada de 5 regions europees i la realització de 2.500 enquestes dirigides a pacients, professionals sanitaris i gestors.

Aquest estudi ha recollit les experiències dutes a terme després de les tasques d'investigació amb pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), diabetis i Insuficiència cardíaca en sistemes de salut del País Basc, Catalunya, Escòcia, el nord dels Països Baixos i la Llombardia.

El manual destaca 2 experiències d'èxit sobre la implementació en l’àmbit de l’atenció integrada i la telemedicina crònics: el Programa de Pacient Crònic, de Badalona Serveis Assistencials i el Programa de Pacient Complex Crònic de l'Alt Penedés amb insuficiència cardíaca.

Amunt

::Informes AQuAS

Monogràfic de la Central de Resultats, núm. 18.

Infografies de la Central de Resultats del Sistema de Salut de Catalunya. Dades 2014

 

ÀMBITS:


hospitals

atenció primària

sociosanitari

salut mental i addiccions

Amunt

::Altres documents AQuAS

Argimon JM. Las agencias de evaluación de tecnología médica en el siglo XXI. Med Clin (Barc). 2015;145:43-8.

Pons JMV. Inversión pública y beneficios privados: a propósito de los nuevos antivirales de acción directa contra la hepatitis C [editorial]. Revista Gestión Clínica y Sanitaria. 2015;(9):39-42.

Barba G, García-Altés A. 25 anys de LOSC. L’evolució dels sistemes d’informació: del paper al benchmarking. Referent; Papers de la Fundació Unió 2015;14:60-67.

Millaret M, Pons JMV. La participació de ciutadans i pacients: una qüestió de drets i de deures. Annals de Medicina. 2015;98(4):172-6.

Amunt

::Avaluació de l'impacte de la recerca

Instantànies de recerca

 

A: Instantànies de Recerca (núm. 2, gner 2016)

Les Instantànies de Recerca tenen per objectiu apropar al públic general i a la ciutadania els impactes socials que té la recerca biomèdica realitzada a Catalunya.

Amunt

::Evidències clíniques mhealth

Ressenya AQuAS per a la secció "Evidències clíniques mhealth" a l'MHealth Competence Centre. Mobile World Capital Barcelona.

Amunt

::Notícies vàries

L’AQuAS i OIGS seran “partners” del congrés Health 2.0 (Barcelona, maig 2016)

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i l’Observatori d’Innovació en Gestió de la Sanitat a Catalunya (OIGS) seran “partner” i “media partner” respectivament d'aquest congrés que tindrà lloc a Barcelona, entre els dies 10-12 de maig de 2016.

S'hi espera l'assistència de prop de 120 conferenciants i diversos centenars d'assistents que podran exposar, escoltar i debatre sobre temàtiques relacionades amb la salut 2.0, la innovació, la comunicació entre pacients i proveïdors o les dades sanitàries i la seva anàlisi.

© Generalitat de Catalunya