• Imprimeix

El foment de les bones pràctiques en malalties cròniques arriba al Parlament Europeu

Nota de premsa del projecte europeu JA-CHRODIS

28/11/2016 09:11
  • JA-CHRODIS és una iniciativa europea per identificar i promoure l'intercanvi de bones pràctiques entre països i regions per a l'atenció a pacients amb patologies cròniques com diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i ictus, i la multimorbiditat.
  • S'ha desenvolupat una plataforma web d'intercanvi de coneixement amb bones pràctiques avaluades i validades per generar un servei d'informació adreçat a la ciutadania, els professionals i els gestors sanitaris.
  • L'AQuAS lidera el grup de treball que avalua els resultats del projecte.

 

La iniciativa JA-CHRODIS (Joint Action on Chronic Diseases and Promoting Healthy Ageing across the Life Cycle) ha efectuat una presentació de les seves activitats en l’àmbit de les malalties cròniques i la multimorbiditat, amb una especial incidència en la diabetis. També s'ha efectuat una demostració de la plataforma web de coneixement CHRODIS, en el marc d'un taller organitzat per l'EUREGHA (European Regional and Local Health Authorities -organisme que presideix Toni Dedeu, director de l'AQuAS- i per EuroHealthNet. Aquest taller ha comptat amb el suport de les eurodiputades Therese Comodini Cachia i Marisa Matias, ambdues vicepresidentes del grup de treball sobre la diabetis del Parlament Europeu.

Aquesta trobada ha servit perquè JA-CHRODIS aplegui decisors en l'àmbit de les polítiques sanitàries, tant a nivell europeu com estatal i regional per tal de discutir sobre com fer un millor ús del coneixement i de l'aplicació de les bones pràctiques per lluitar de manera eficaç i eficient contra les malalties cròniques.

El coordinador de JA-CHRODIS, Carlos Segovia va destacar que: "JA-CHRODIS promou recomanacions i l'intercanvi de bones pràctiques per millorar la prevenció i qualitat de l'atenció a les persones amb diabetis i d'altres malalties cròniques, incloent la multimorbiditat. Aquestes accions serviran per implementar pràctiques o intervencions en prevenció, promoció de la salut, atenció sanitària, educació i activitats de formació".

La plataforma web d'intercanvi de coneixement i experiències CHRODIS ha suscitat gran interès entre els assistents. Aquesta plataforma –que es troba en fase de desenvolupament- està ja disponible per a gestors, professionals, investigadors i la ciutadania. Conté un repositori actualitzat de bones pràctiques identificades, avaluades i validades sota criteris i estàndards consensuats. També s'hi inclourà un servei d'assistència en línia per a usuaris i una biblioteca digital amb continguts d'interès.

Finalment, Jelka Zaletel, membre de l'Institut Nacional de Salut Pública d'Eslovènia ha presentat l'experiència de la implementació del Pla de Diabetis Nacional d'Eslovènia, l'estratègia del qual ja va ser presentada i debatuda davant del grup de treball al Parlament Europeu al 2011.